درباره کانون

درباره کانون

کانون اندیشه جوان به عنوان مجموعه ای فکری، اندیشه ای و فرهنگی با هدف نخبه پروری و کادرسازی برای جبهه فکری انقلاب اسلامی و با بهره گیری از مشرب فکری جریان دین مدار مجدد نمو یافته در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سال ۷۷ فعالیت خود را آغاز نمود.

این مجموعه که با عنایت و پیشنهاد رهبر معظم انقلاب و با تعبیر مطهری تهران با هدف ایفای نقش استاد شهید مرتضی مطهری در دوره حبات مبارکشان در تهران راه اندازی شده است و در بیش از دو دهه پویش خود تلاش نموده است تا گام هایی موثر در این مسیر بردارد به گونه ای که كانون به مركزی تأثيرگذار در عرصه فكری دانش‌جويانِ انديشه‌ورز تبديل شده است.

اما این نکته نیز همواره مورد توجه بوده است که به دلیل گستردگی نیاز و فراوانی اقتضائات مخاطبان، تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله های زیادی وجود دارد و باید مطابق با آن مجدداً هم در ساختار و تشکیلات و هم در برنامه ها بازخوانی دقیق تری صورت پذیرد.

  • نگاهی فهرست‌وار به بخش‌های كانون

  1. معاونت ارتباطات و دانش افزايی

  • دفتر دانش افزایی
  • دفتر همایش ها و نشستهای علمی
  • دفتر ارتباطات و اطلاع رسانی
  • دفتر تبلیغ و توزیع آثار
  1. معاونت فضای مجازی و رسانه

  • دفتر فرآوری و نشر مکتوب
  • دفتر فرآوری صوتی و تصویری
  • دفتر وبگاه کانون و شبکه های اجتماعی
  • دفتر وبگاه باشگاه اندیشه
  • نشریه زمانه
  1. معاونت مخاطب شناسی و تولید محتوا (دبیرخانه شورای فکری_رسانه ای)

  • دفتر مخاطب شناسي
  • دفتر انجمن های علمی
  1. معاونت ارتباطات و دانش افزايی

  • دفتر دانش افزایی

     

کانون با برگزاري دوره ها، حلقات و درس گفتگوهاي منسجم، هدفمند و برنامه ريزی شده تلاش می كند با موضوعاتی به روز به دغدغه‌های ذهنی و فکری دانشجويان به طور زنده پاسخ دهد. نتیجه این رویکرد، برگزاری دوره های آموزشی، حلقات مطالعاتی و درس گفتگوها در موضوعات متنوع در دانشگاه‌ها و كانون و ساير محافل دانشجویی کشور بوده است، که مورد استقبال دانشجويان قرار گرفته است.

حلقات  مباحثه ای

کانون به منظور ارتقا و گسترش فرهنگ كتاب خوانی و مباحثه، اقدام به تشکیل حلقاتی کرده که در آن ها دانشجويانی از سطوح و طيف ها حضور دارند. این حلقات به طور هفتگی در کانون يا دانشگاه برگزار مي گردد.از جمله اين حلقه ها در سالهای اخير می توان به حلقه مطالعاتی چهلچراغ حكمت و حلقه مطالعاتی دوران جديد عالم اشاره كرد.

درس گفتگو

 در اين مدل از نشست هاي آموزشی كه مدل نويني است كارشناس در كنار يك مجری كارشناس و در حضور دانشجويان علاقمند به موضوع به بحث و پرسش و پاسخ مي پردازند و در واقع از مدل منولوگ و سخنران محور به سمت ديالوگ دو طرفه می رويم.از جمله درس گفتگوهای برگزار شده در كانون  درس گفتگوهاي اقتصاد اسلامي و زن حقيقی را می توان نام برد.

 

دوره های آموزشی

 برگزاري دوره های ميان مدت و بلند مدت با موضوعات روز و همچنين نيازهاي دانشجويان در دانشگاه ها و كانون از ديگر مدل های آموزشی كانون برای دانشجويان می باشد.از جمله اين دوره ها می توان به دوره ميان مدت فرهنگ سياسی و دوره بلند مدت دانشگاه موازی اشاره كرد.

 

  • دفتر همایش ها و نشستهای علمی

کانون با برگزاري نشست‌های دانشجویی منسجم، هدفمند و برنامه ريزي شده، تلاش می‌کند در قالب‌هایی کارآمد به دغدغه‌های ذهنی و فکری ایشان به طور زنده پاسخ دهد. نتیجه این رویکرد، برگزاری بيش از ۲۵۰۰ نشست گفتماني در موضوعات متنوع در دانشگاه‌ها و محافل فکري ـ فرهنگي دانشجویی کشور تاکنون بوده است، که هر کدام به نوع خود مخاطبان گسترده‌ای را پوشش داده‌اند.

برخی جلسات سخنرانی، مناظره و میزگرد در دانشگاه‌ها:

  • همايش بررسي آرا و انديشه هاي سيدقطب
  • تبيين و نقد اوصاف فرهنگيِ انگارة «اسلام رحماني»
  • همايش من و نامه رهبر
  • همايش دعوت جهاني اسلام
  • نقد و بررسی کتاب” انقلاب اسلامي چرا؟”
  • نقدسینمای دیني
  • نسبت فردید و غرب
  • نظریه‌های جهانی شدن، پیامد چالش‌های دین و فرهنگ
  • زن حقيقي
  • دیکتاتوری و توهم دیکتاتوری
  • استمرار آزادی، بایسته های اکثریت و اقلیت
  • میزگرد توزیع و مهار قدرت در نظریه ولایت

 كرسی های آزادانديشی

کانون به منظور ایجاد و رشد فرهنگ گفتگو  در بین گروه‌ها و تشکل‌های دانشجویی با برگزاری میزگردهای دانشجویی در دانشگاه ها و كانون تلاش می‌کند این مهم را تحقق بخشد و نقش ویژه خود را در این خصوص ایفا نماید. دراین جلسات نمایندگان طيف های مختلف انديشه ای به بحث و تبادل نظر می پردازند.از جمله كرسی های آزادانديشی در سال های اخير كانون به كرسی اسلام رحمانی و كرسی های مطالعات زنان مي توان اشاره كرد.

 

همايش های انديشه ای

يكی از نقاط قوت كانون از ابتدا تاكنون برگزاری همايش های انديشه ای با حضور اساتيد بنام حوزه علوم انسانی در دانشگاه بوده است.در اين همايش های يك يا چند روزه كه به بررسی مسائل روز می پردازند گاها بالغ بر ۱۰ استاد مرتبط با موضوع همايش شركت مي كنند.

كانون در اين حوزه با راه اندازی سلسله نشست هايی انديشه ای” آنان كه مي انديشند” باب و فضای جديدی  درسطح همايش های انديشه ای دانشجويی ايجاد كرده است.از جمله همايش های كانون در چند سال اخير می توان به همايش دو روزه بررسی آرا و انديشه های سيد قطب و همايش دعوت جهانی اسلام اشاره كرد.

 

  • دفتر ارتباطات تشکلی

 لزوم تاثیرگذاری گسترده بر فضای دانشجو و دانشگاه ارتباط گیری با تشکل های دانشجویی به عنوان سرحلقه های ارتباط گیری ضروری می نماید؛ از سوی دیگر پشتیبانی فکری و محتوایی از این سرحلقه ها به عنوان مخاطب دست اولی کانون و در راستای تاثیرگذاری غیر مستقیم بر مخاطب دست دوم اهمیت می یابد.

دفتر تشکلی با ارتباط گیری موثر و مستمر با تشکل های دانشجویی تلاش می نماید ضمن تامین دو هدف مذکور گفتگوهایی را میان تشکل های دانشجویی برقرار نماید.

 

  • دفتر تبلیغ و توزیع آثار

 دفتر تبليغ و توزيع آثار كانون مسئوليت ارائه و فروش آثار كانون را در كتابفروشی ها، نمايشگاه های دانشجويی و نمايشگاه های سالانه كتاب به عهده دارد.

برگزاری نمايشگاه های مناسبتی دانشجويی در دانشگاه ها فضايی را جهت ارائه آثار و معرفی كانون در ميان مخاطب اصلی آن يعنی دانشجويان فراهم می آورد.

 

  1. معاونت فضای مجازی و رسانه

  • دفتر فرآوری و نشر مکتوب

 اين قسمت از كانون با نشر و فرآوری بيش از ۳۵۰ عنوان اثر مرتبط با مسائل جوانان نخبه توانسته است پاسخگوی بسياری از شبهات روز اين قشر از جامعه باشد.

مهارتهای طلبگی، نامه ای برای درنگ چهلچراغ حكمت، از نگاه  نبوی و…. جديدترين آثار كانونی در سال های اخير می باشند.حقیقت بوف کور، هویت‌شناسی ادبیات و نحله‌های ادبی معاصر، راهکارهای عدالت اجتماعی در نظام اسلامی، معنای زندگی، منشأ دین، کرانه‌های اختیار آدمی، شورای نگهبان، فطرت و خرد، جستارهایی در ادبیات داستانی معاصر، درآمدی بر فلسفه سیاسی اسلام، قلمرو دین و دین در جهان معاصر که در سطوح اندیشه، جوان و دانشجو به چاپ رسیده‌اند.
از ديگر كارهاي اين دفتر توليد كتابچه هاي مختصر و مفيد مشق آزاد مي باشد كه با تصوير سازی بسيار جذاب سعی در پاسخگويی به شبهات روز جوانان داشته است.ترجمه عربی و انگليسی برخی از كتابچه های مشق آزاد از ديگر اقدامات صورت گرفته در اين دفتر می باشد.

 

  • مرکز هنر و رسانه

 مسئوليت آماده سازی صوتی و تصويری فعاليتهای كانون به صورت كليپ، نرم افزار و پادكست و … برعهده دفتر فرآوری صوتی و تصويری كانون می باشد.

اين بخش از كانون ضمن مستند سازي تمامي فعاليتهاي صورت گرفته توسط كانون به فرآوري اين مستندات مناسب با فضاي مجازي و نرم افزاري مي نمايد.

توليد مستند دکتر علی شریعتی، مستند مطهری تهران(تاریخ شفاهی کانون اندیشه جوان)، مستند کوتاه سيد قطب و مجموعه ۶۰ قسمتی حسین شهادت می دهد و مجموعه ۲۰ قسمتی از علی آموز آخرين توليدات اين مرکز در فضاي مجازي و رسانه ای می باشد.

 

  • دفتر وبگاه کانون و شبکه های اجتماعی

 با پررنگ تر شدن روز به روز فضای مجازی در زندگی روزمره، حضور در اين فضا بيش از پيش ضروری می نمايد.كانون انديشه جوان نيز با سايت های و شبكه های اجتماعی متعدد در فضای مجازی به بروز فعاليتهای خود و ارتباط گيری فعال با مخاطبان می پردازد.

در واقع سايت كانون www.canoon.org به مثابه كانون انديشه جوان در فضای مجازی می باشد و با اطلاع رسانی و انتقال كامل اتفاقات كانون سعی در برقراری ارتباطی فعال و موثر با مخاطبان خود دارد.

 

  • دفتر وبگاه باشگاه اندیشه

 سایت باشگاه اندیشه به آدرس www.bashgah.net  از اوایل سال ۸۲ راه اندازی شده است. دل مشغولی و دغدغه بهره گیری از فرصت‌های ساحت مجاز برای اندیشه ورزی در گفتمان فکری فرهنگی انقلاب اسلامی بود که کانون اندیشه جوان را به این امر مصمم نمود.

در مرحله اول، رویکرد اصلی سایت جمع آوری مقالات و گزارش های مختلف تولیدی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی وکانون اندیشه جوان و بازنشر آنها در فضای مجازی بود. لذا در این سال، اولین نسخه رسمی با هدف تولید مقاله، گزارش و … به بهره برداری رسید.
در پی چنین تغییرات گستره ای که در برخی موارد به ضرورت گسترده شدن فعالیت های سایت و همچنین تغییر و تحولات اجتماعی صورت گرفته است، سایت باشگاه اندیشه نیازهای تعداد قابل توجهی از مخاطبان را برآورده ساخته و در سال ۱۳۸۷ در نمایشگاه رسانه های دیجیتال، در بین تمام سایتهای كشور، موفق به کسب رتبه نخست در میان سایت های اندیشه ورز شده است.
از ابتدای راه اندازی سایت، تاکنون بیش از ۲۱.۰۰۰ مقاله در سایت قرار گرفته است که حدود ۱۲۰۰ مقاله تألیفی و ترجمه ای، حدود ۳۰۰۰ مقاله بازآفرینی شده و بقیه گزیده مقالات انتخابی از منابع دیگر بوده است. این سایت با برخورداری از۷۰ کتاب الکترونیکی و ۲۰۰ فایل صوتی به یکی از مهمترین اندیشه نامه های مجازی به زبان فارسی تبدیل شده است. سایت باشگاه به طور متوسط، ماهانه حدود ۱.۵۰۰.۰۰۰ بازدیدکننده دارد.

 

  • نشریه زمانه

 ماهنامه زمانه، با رويکرد جامعه‌شناسی تاريخی خود در ساحت‌های انديشه، فرهنگ و ادبياتی پويشی را آغازيده است که مهمترين هدف آن، بسط و تعميق گفتمان فکری ـ فرهنگی انقلاب اسلامی و تقويت اين جبهه در رويارويی با جبهه‌ معارض است.

زمانه، ساحات و موضوعات گوناگونی را در بر می‌گیرد. ساحاتی همچون اندیشه، ادبیات، هنر، فرهنگ و نهادهای فرهنگی، جهان اسلام، تاريخ معاصر، تاريخ انقلاب اسلامی، رسانه و فضای مجازی، اخلاق، ادیان و فرق، اقتصاد و…؛ در همه‌ این ساحت‌ها، نگرش و رویکرد جامعه‌شناسی تاریخی، وجهه‌ همت نیروهای محتوایی نشریه بوده و در هر موضوعی، این منظر در برابر دید‌گانشان قرار گرفته است.

زمانه می‌کوشد تا در تمام این ساحات، قلمی بر کاغذ بساید و موضوعاتی را متناسب با هر ساحت و به قدر وسع نشریه، تحلیل و بررسی نماید. اهداف این مجله به شرح زیر است:

  • ارتقاء و ترویج گفتمان انقلاب اسلامي با محوريت گفتمان مجدد دينی.
  • تکیه بر تقویت جبهه فکری فرهنگی انقلاب در بستر گفتمان انقلاب اسلامی.
  • آسیب‌شناسی سياست‌ها، مهندسی، سازمان‌ها و توجه به تجربيات در حوزه‌هاي مختلف.
  • بررسی صحیح، آزاد اندیشانه و عبرت‌پژوهانه تاریخ تحولات با تاكيد بر دوره‌ معاصر.
  • ارتقاء توان تحليل و اصلاح نگرش مخاطب بر مبناي گفتمان انقلاب اسلامي.

زمانه گذشته از مباحث جاري، موضوعات زير را در شماره‌هاي مختلف به تفصيل مورد بررسی قرار داده است: انقلاب اسلامی، نقد و نوآوری، امنيت ملی، جهانی سازی، شرق‌شناسی، مشروطيت، وقايع شهريور ۱۳۲۰، روابط ايران و آمريكا و جنبش دانشجويی.

۸۷ شماره از اين ماهنامه در پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي منتشر گرديده واز شماره ۸۷ به بعد تاكنون  به  همت كانون انديشه جوان به چاپ رسيده و مورد توجه مخاطبان دانشجو قرار گرفته است.

 

  1. مديريت مخاطب شناسی و تحلیل نیازها (دبیرخانه شورای فکری_رسانه ای)

  • دفتر مخاطب شناسی

اين دفتر با رويكرد شناسايی نيازهاي روز مخاطب جوان كانون سعی در هدايت بهتر برنامه ها و فعاليت های كانون در راستای نياز مخاطبان دارد.دفتر مخاطب شناسی با حضور در همايش ها و نشست های كانون به بازخورد گيری از اين فعاليت ها نيز می پردازد.

همچنين مدير اين دفتر مسئوليت دبيری شورای فكری_رسانه ای كانون انديشه جوان را نيز به عهده دارد.

  • دفتر انجمن های علمی

انجمن های علمی مجموعه های متشكل از دانشجويان نخبه علاقمند به موضوعات خاص می باشد كه كانون با گردهم آوردن اين دانشجويان و با محوريت اساتيد خبره موضوع مخاطبان را كمك می نمايد.خروجی های اين انجمن ها می تواند طرح فعاليت های كانونی