پنجمین جلسه حلقه گفتگو گام دوم انقلاب اسلامی با حضور دانشجویان در کانون اندیشه جوان برگزار گردید.
دکتر سجاد صفار هرندی در ابتدای جلسه مبنای سخنان خود را در بیانیه ی گام دوم انقلاب جستجو نمود و گفت: حضرت آقا در بیانیه، بخش مهمی را به اثر تحولات انقلاب اسلامی در جهان اسلام و حتی فراتر از آن در مناسبات جهانی اختصاص داده اند. احتمالاً بسیاری از ما تعبیر “مردی که جهان را عوض کرد” دربارۀ امام خمینی یک جمله ی شعاری تلقی کنیم اما این عبارت آغازین مستندی است که شبکۀ بی بی سی جهانی در سی¬امین سالگرد انقلاب اسلامی تولید کرد.
صفار هرندی در ادامه افزود: بعد از جنگ جهانی، ما شاهد نوعی توازن بین دو بلوک غرب و شرق هستیم. به طوری که دنیا را به نوعی بین خود تقسیم کرده بودند. اثر این تقسیم بندی را میتوان در ادبیات و سینمای آن دوران نیز مشاهده نمود. از مهم ترین تبعاتی که این وضعیت دارد آن است که همه کشورها و دولت ها منافع خود را در یکی از این دو بلوک جستجو می کردند و حتی جنبش های مردمی و آزادیخواهانه در انتها باید خود را ذیل یکی از آن ها قرار می¬دادند. مثال بارز این امر را میتوان انقلاب کوبا دانست.
مدیر گروه مطالعات اجتماعی پژوهشکده فرهنگ و هنراسلامی با اشاره به جنبش عدم تعهد گفت: این جنبش در دهه ۶۰ میلادی توسط چند رهبر ضد استعماری مثل نهرو و ناصر شکل گرفت. شعار ابتدایی آن ها هم به نوعی “نه شرقی، نه غربی” بود ولی عملاً خود به دو بلوک متمایل به غرب و متمایل به شرق تقسیم شد!
دکتر صفار هرندی با تشریح وضعیت جریان ها و شخصیت های ایرانی در دوران پیش از انقلاب اسلامی افزود: قبل از انقلاب، شاه انگلیس و آمریکا را فعال ما یشاء می دانست و معتقد بود هر اتفاقی که در دنیا می افتد به خواست آن ها می باشد و اگر مانعی هم قرار باشد بر سرکارشان قرار بگیرد، شوروی و متحدانش خواهد بود. این مختص به او نبود و عموم نخبگان سیاسی چنین فهمی داشتند. حتی دکتر مصدق هم که در برابر موازنه مثبت حزب توده، موازنه منفی طرح کرده بود، راهکار رهایی از انگلیس و شوروی را پناه بردن به آمریکا می دانست. در چنین دورانی، انقلاب اسلامی که وابستگی را نمی پذیرد؛ لانه جاسوسی آمریکا را می گیرد و می¬گوید آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. در همان حال، در مقابل تجاوز شوروی به افغانستان نیز موضع می گیرد.
وی در ادامه به اهمیت مسئله فلسطین و تاثیر انقلاب اسلامی در تحولات آن افزود: در اواسط دهۀ ۱۹۸۰ جریان حاکم بر فلسطین (عرفات و فتح) بود، در حال متمایل شدن به سازش با اسرائیل بودند و همین امر نهایتاً باعث تسلیم آن ها در مقابل دشمن شد. اما با الهام از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۷ انتفاضه مسجد الاقصی، شکل می گیرد و از دل آن حماس و جهاد اسلامی متولد می شوند.
صفار هرندی در انتها به تشریح اثر گذاری انقلاب اسلامی در گروه های اسلامی همچون حزب الله و انصار الله اشاره نمود و گفت: یکی از دستاورد های انقلاب اسلامی، شکستن هیمنه آمریکا و دیگر مستکبران غربی می باشد. این شکستن را می توان در پیروزی انقلاب و تسخیر لانه جاسوسی مشاهده نمود. در فضای شکستن هیمنه ی مستکبران، جنبش های آزادیخواهی همچون حزب الله لبنان رشد می کند و پیروز می شوند. نتیجه وغایت این فرایند، ورود یک نیروی جدید به مناسبات سیاسی جهان به نام اسلام است. مصداق این امر را میتوان تشکیل جبهه مقاومت با مرکزیت ایران در منطقه و حتی فراتر از منطقه دانست.
پاسخ