محورهای اساسی در رشد و گسترش اندیشه تفکیک قوا، دو مولفه «قدرت» و «قانون» است. قدرت در اندیشه مدرن از آموزههای مسیحی جدا شده و به هدف اصلی در فن سیاست بدل شد. قدرت در اندیشه مدرن ذاتا ارزشمند تلقی شد و از امور معنوی و دینی فاصله گرفت.
نظریه تفکیک قوا در اندیشه حقوقی مدرن بر اساس تفسیر مدرن از مفهوم قدرت شکل گرفت. در نظریه تفکیک قوا، مبنای عملکرد قوای سه گانه قانون بود. قانون نیز در خدمت تقسیم قدرت قوای سه گانه و کنترل استبداد بود. بنابراین قانون در اندیشه حقوقی مدرن نیز بر اساس تفسیر مدرن از مفهوم قدرت شکل گرفت. از سوی دیگر، ساختار سیاسی حاکم در ایران بر مبنای آموزههای اسلام و تفسیر فقها از قرآن و سنت است. و جمهوری اسلامی ایران بر مبنای نظام سیاسی ولایت فقیه اداره شده است، اما نظام تفکیک قوای سه گانه را نیز پذیرا شده است. البته تفاوتهای ماهوی این دو اندیشه (ولایت فقیه و تفکیک قوا)، سازگار شدن با یکدیگر را در ظاهر ناممکن میسازد که باعث به وجود آمدن موافقان و مخالفان جمع ولایت فقیه با نظام تفکیک قوا است. در همین راستا در کانون اندیشه جوان قصد داریم تا در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه تاریخ های ۵ و ۶ آبان ماه ساعت ۲۱ با حضور علی فتاحی زفرقندی و محمدجواهری طهرانی در نشستهای مجازی تحت عنوان «نسبت تفکیک قوا با نظام جمهوری اسلامی ایران» و «مبانی و زمینه های شکل گیری اندیشه تفکیک قوا در اروپا» در صفحه اینستاگرام کانون اندیشه جوان به نشانی canoon_org@ به گفتگو بپردازیم.
|
- کانون اندیشه جوان
- رویداد
- نشست مجازی ولایت فقیه و تفکیک قوا
نشست مجازی ولایت فقیه و تفکیک قوا
این نشست با حضور علی فتاحی زفرقندی و محمدجواهری طهرانی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه 5 و 6 آبان ماه ساعت 21 در صفحه اینستاگرام کانون اندیشه جوان به نشانی canoon_org@ برگزار می گردد.
دیدگاه شما
پاسخ